Najlepsze lody w Kościerzynie
Lato to idealny czas na lody! Przysmak ten ma bogatą tradycję, sięgającą starożytnych Chin. Już wówczas przygotowywano desery z mleka, owoców i lodu. Deser ten był także popularny w starożytnej Grecji i Rzymie. Choć oczywiście nie dla wszystkich, bo lód pozyskiwany był z wysokich partii górskich i miał formę przypominającą dzisiejszy sorbet.
Pierwsza prawdziwa lodziarnia pod nazwą Cafe Procope pojawiła się w 1686 roku we Francji. Natomiast w Polsce sorbety pojawiają się w XVII. Po raz pierwszy przepis na zmrożony deser znalazł się w książce kucharskiej w 1783 roku. Jak nietrudno zgadnąć, najpierw lody gościły na królewskich stołach, a dopiero później szlacheckich.
O prawdziwej modzie na spożywanie lodów możemy mówić dopiero po II wojnie światowej. Początkowo kręcono je w specjalnych maszynkach i układano w beczkach z solą i lodem. Oczywiście wówczas nie było mowy o bogactwie smaków, z jakim mamy do czynienia obecnie. Do wyboru były podstawowe, takie jak śmietankowe, czekoladowe i ewentualnie truskawkowe w sezonie. Z czasem przybywało nowych smaków, które pokochały zarówno dzieci jak i dorośli.
Czym charakteryzują się dobre lody:
- jednolitą i delikatną konsystencją
- naturalnym kolorem
- wyrazistym smakiem.
Oczywiście o gustach się nie dyskutuje i trudno ustalić, które lody są najlepsze. Ale nasi Czytelnicy mają swoje ulubione lodziarnie w Kościerzynie, w których kupują te wyjątkowe desery. Zobaczcie w naszej galerii, gdzie warto wybrać się na lody!
Jakie lody możesz zjeść w Kościerzynie?
Lody włoskie
Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a ich temperatura jest nieco wyższa niż innych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A do tego możemy poprosić o polewę, także w różnych smakach.
Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki
Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.
Lody wegańskie
Różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety bądź lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Mają takie same walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno bardzo zdrowe.
Zajrzyjcie do naszej galerii zdjęć i poznajcie lodziarnie, w których można zjeść najlepsze lody w Kościerzynie i okolicach.
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?