Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wkrótce wiosenna edycja Restaurant Week 2024. Poznaj ceny festiwalowych dań. Zobacz, gdzie smacznie zjeść wyjątkowe menu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Restauracja mieści się na bulwarach nad Odrą. W opcji B podawane są kalmary, szczupak, piana cytrynowa i pietruszka na chrupiącej grzance, a na główne morszczuk z warzywami sezonowymi julienne, oliwa verde i śmietanka.  Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć proponowane dania w ramach menu spoza karty.
Restauracja mieści się na bulwarach nad Odrą. W opcji B podawane są kalmary, szczupak, piana cytrynowa i pietruszka na chrupiącej grzance, a na główne morszczuk z warzywami sezonowymi julienne, oliwa verde i śmietanka. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć proponowane dania w ramach menu spoza karty. materiały prasowe Restaurant Week 2024
Wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week została ogłoszona pod hasłem „Food News Good News”. Smakosze oryginalnych posiłków mogą rozsmakować się w specjalnie przygotowanym menu spoza karty między 13 marca a 24 kwietnia 2024 roku. W wydarzeniu można wziąć udział w największych miastach np.: Poznaniu, Warszawie, Lublinie, Gdańsku i Katowicach. Serwis Strona Kuchni jest patronem medialnym wydarzenia.

W skrócie

Restaurant Week jest cyklicznym wydarzeniem kulinarnym, które ma na celu promowanie polskiej gastronomii i zachęcać gości do wychodzenia i poznawania nowych restauracji. Ta inicjatywa jest także znakomitą okazją do zapoznania się z menu restauracyjnym w przystępnej cenie. W tej edycji organizatorzy festiwalu umożliwiają gościom wcielenie się w rolę redakcji kulinarnej i zachwycenie się proponowanymi posiłkami w zgodzie z najnowszymi trendami.

– Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 gości; #FoodSmellsGood – 145,000 gości) tematem tegorocznego festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata. Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce! Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – zaznacza Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu.

Jak rezerwować stolik?

Od 8 lutego 2024 roku można dokonać rezerwacji wybranego menu przez stronę internetową Restaurant Week. W procesie rezerwacji wybiera się miasto, restaurację, ilość osób, menu, datę i godzinę wizyty. Do wyboru są dwa rodzaje menu: mięsne, wegetariańskie lub wegańskie. Stolik można zarezerwować dla minimum 2 osób na 90 minut. Rezerwację można zrobić przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem.

Ile kosztuje festiwalowe menu Restaurant Week 2024?

Na gości czeka menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł. W tym roku opłata rezerwacyjna wynosi 5,98 zł oraz 10 zł za posiłek w prime time. W ramach rezerwacji każdy smakosz otrzyma w prezencie do wyboru:

  • festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich),
  • Kinley Elderflower Zero Cukru,
  • wybranych miastach Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja ~0%).

Podczas rezerwowania menu można także zamówić Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki marce Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.

Gdzie zjeść w ramach Restaurant Week 2024?

W nadchodzącej edycji festiwalu organizatorzy zebrali ponad 400 restauracji w ponad 13 regionach w całej Polsce. Smakosze mogą zjeść dania wyznaczające trendy w największych miastach np.:

  • Warszawa,
  • Białystok,
  • Kraków,
  • Łódź,
  • Lublin,
  • Poznań,
  • Rzeszów,
  • Katowice,
  • Szczecin,
  • Wrocław.

Festiwal proponuje także odwiedzić najciekawsze restauracje na Śląsku. Między innymi, w takich miastach jak Tarnowskie Góry, Siewierz, Bielsko-Biała, Gliwice, Zabrze i Tychy. Mieszkańcy Trójmiasta mogą wypróbować menu w Gdańsku, Gdyni i Sopocie, a Warmii i Mazur np.: w Olsztynie, Mikołajkach i Gietrzwałdzie.

Restauracja Franco w Warszawie
Restauracja Franco przy ulicy Ludwika Waryńskiego 28 podczas bieżącej edycji festiwalu jako przystawkę w obydwu menu proponuje bruschettę z kozim serem, żółtym burakiem, karmelizowaną cebulą i solą maldon. Danie główne to wariacja na temat internetowego virala z Gigi Hadid w roli głównej, czyli pizza z n’dują i sosem pomidorowym alla vodka. Wegetariańska, nowatorska propozycja to pizza na sosie z topinamburu z mozarellą Fior di Latte, boczniakiem królewskim, karmelizowaną cebulą, tymiankiem i grana padano. W ramach deseru podawana jest kremowa panna cotta o smaku białej czekolady z kruszonymi pistacjami.

Strona Kuchni jest patronem medialnym Festiwalu Restaurant Week 2024.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wkrótce wiosenna edycja Restaurant Week 2024. Poznaj ceny festiwalowych dań. Zobacz, gdzie smacznie zjeść wyjątkowe menu - Strona Kuchni

Wróć na leba.naszemiasto.pl Nasze Miasto