Proste karnawałowe przepisy. Przekąski na domówkę. Tak zrobisz finger food w domu
Wytrawne pączki na karnawał
kilogram mąki
1 łyżka cukru
50 gramów drożdży
pół litra mleka
sól, pieprz
10 żółtek
olej
kilogram mięsa (np. płucek)
cebula
Przygotowanie:
Wymieszać drożdże z połową szklanki ciepłego mleka.
Dodać łyżkę cukru i mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Utrze żółtka z ostudzonym masłem, mąką, solą, mlekiem. Dołożyć zaczyn.
Wyrabiać dokładnie ciasto i zrobić kulę. Przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować mięso. Gotować podroby i zmielić maszynką do mięsa. Doprawić do smaku przyprawami. Wymieszać.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać
Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego pączki, jednocześnie nadziewając je mięsnym farszem.
Tak przygotowane pączki ponownie przykryć ściereczką i odstawi do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej i smażyć pączki partiami.
Źródło:haps.pl