MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, które warto odwiedzić w Łebie. Polecane miejsca w czerwcu 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Dobre pizzerie w Łebie
Dobre pizzerie w Łebie Tomas Llamas Quintas
Dowiedz się gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Łebie. Jest to niewątpliwie przysmak uwielbiany na całym świecie. Na pewno każdy choć raz w życiu miał okazję jej spróbować, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Sprawdź, jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Łebie. Odwiedź katalog firm i odszukaj swoją ulubioną.

Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Łebie?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić potrzeba niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, aby grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.

Dodatki spotykane na niej to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Łebie. Wart uwagi jest fakt, że wpisano ten rodzaj pizzy na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.

To warto wiedzieć

Pizza sycylijska

Pizza ta występuje pod postacią puszystego, wyrośniętego placka. Na początku jej istnienia był to posiłek spożywany głównie przez robotników. Zazwyczaj nie zawiera sosu pomidorowego, choć niekiedy jest on dodawany. Zawiera takie dodatki, jak: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Zobacz, w których pizzeriach w Łebie jest podawana.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Łebie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Łebie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Jak powstała pizza?

Pizza i jej początki wywodzą się z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tym czasie otwarto pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Następca przeniósł przysmak na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Bardzo spodobała się królowej i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.

Popularność tego przysmaku ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została założona w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.

Dzisiaj to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Łebie. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na leba.naszemiasto.pl Nasze Miasto