MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Fjut to tańszy i smaczniejszy zamiennik miodu i syropu klonowego. Nasze babcie robiły go z jednego warzywa. Najlepszy syrop do racuchów

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Fjut to regionalny, gęsty i słodki sos, idealny do racuszków i naleśników
Fjut to regionalny, gęsty i słodki sos, idealny do racuszków i naleśników Getty images/Jon Lovette/zdjęcie ilustracyjne
Słodki, gęsty i niedrogi syrop do racuchów czy naleśników przygotujesz w domu z dosłownie jednego składnika. Jest dużo tańszy od syropu klonowego oraz innych polew, a smakuje wyśmienicie. Nasze babcie robiły go same i podawały zamiast miodu. Wypróbuj nasz tradycyjny przepis na słodki syrop do racuszków i zrób go samodzielnie w domu.

W skrócie

Jako dziecko mieszkałam przez kilka lat niedaleko cukrowni i do dziś pamiętam bardzo charakterystyczny, słodki zapach przetwarzanych buraków, unoszący się w powietrzu. Podczas szkolnej wycieczki miałam też okazję zwiedzić cukrownię i przekonać się, jak smakuje melasa buraczana, która jest produktem ubocznym powstałym przy produkcji cukru. Była gęsta, słodka i pyszna. Dodam tylko, że miało to miejsce w latach 80., gdy w sklepach brakowało słodyczy, a chleb z cukrem stanowił dla wielu dzieci wyśmienity deser.
Wracając jednak do melasy. Jej smak mocno kojarzył mi się z czymś, co przygotowywała moja pochodząca z Kociewia babcia. Mam tu na myśli słodki syrop, na który na Kociewiu, Kaszubach i Kujawach mówiono cyrop lub jeszcze bardziej uroczo – fjut. Co więcej, fjutem polewano ruchanki, czyli pulchne, drożdżowe racuchy. Moje skojarzenie okazało się słuszne, bo fjut to nic innego, jak rodzaj melasy. Moja babcia robiła go właśnie z długo gotowanych buraków cukrowych. Stanowił on kiedyś zamiennik dużo droższego miodu. Dziś ten specjał można kupić jako gotowy produkt regionalny. Jednak nawet w mieście nie tak trudno kupić buraki cukrowe, możesz więc przygotować słodki syrop samodzielnie. Można go następnie przelać do słoika lub butelki i przechowywać w chłodnym miejscu.

Fjut – przepis na najlepszy słodki syrop do racuchów

Czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin wolnego gotowania syropu
Porcja: ok. 300 ml
Poziom trudności: łatwe
Składniki: 4 buraki cukrowe

Jak przygotować słodki syrop do racuchów?

  1. Buraki wyszorowałam, obrałam i poszatkowałam za pomocą blendera. Można je także zetrzeć na tarce, ale będzie to pracochłonne i męczące.
  2. Starte buraki umieściłam w dużym garnku, zalałam wodą tak, aby je przykryła i gotowałam do miękkości.
  3. Następnie wycisnęłam sok z buraków. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy z nich to przeciśnięcie buraków przez gazę, a drugi, łatwiejszy – użycie sokowirówki. Nasze babcie używały do tego specjalnej prasy.
  4. Wyciśnięty sok przelałam do rondelka i gotowałam na wolnym ogniu tak długo, aż zrobił się gęsty. Trwa to minimum pięć godzin.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak przechowywać nowalijki? To musisz wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Fjut to tańszy i smaczniejszy zamiennik miodu i syropu klonowego. Nasze babcie robiły go z jednego warzywa. Najlepszy syrop do racuchów - Strona Kuchni

Wróć na leba.naszemiasto.pl Nasze Miasto