MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Aromatyczna pasta paprykowa harissa do mięsa. Idealny przepis do maczania szaszłyków. Poznaj wyśmienity sos do dań z grilla

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszną pastę harissa zrobisz z papryczki chili, czosnku, suszonych pomidorów i aromatycznej mieszanki przypraw.
Pyszną pastę harissa zrobisz z papryczki chili, czosnku, suszonych pomidorów i aromatycznej mieszanki przypraw. freepik.com/mdjaff/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjna pasta harissa jest ostrym dodatkiem do czerwonego mięsa, ryb i drobiu. Świetnie doprawi kotlety z ciecierzycy lub smażone kawałki tofu. Szczególnie polecam podawać je do dań grillowanych, które zyskają głębszy i ciekawszy smak. Sam sos pochodzi z kuchni północnej Afryki. Wypróbuj przepis na ostrą pastę harissa.

W skrócie

Domową pastę harissa możesz zrobić z wyprzedzeniem. Po zrobieniu i przełożeniu do słoika zachęcam do skropienia jej warstwą oliwy z oliwek. Tak zabezpieczony dip można przechowywać maksimum do tygodnia w lodówce. Mamy nadzieję, że taki dodatek zaostrzy twój apetyt na orientalne smaki.

Harissa – przepis na obłędny sos paprykowy

Liczba porcji: na 1 szklankę (250 ml).
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopie trudności: łatwy.

Składniki:

  • 80 g papryczek chili,
  • 4 szklanki wrzątku,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry,
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku zwyczajnego,
  • 1/2 szklanki pomidorów suszonych,
  • 2 ząbki czosnku.

Jak zrobić harissę?

Sposób przygotowania:

  1. Papryczki chili dokładnie umyj, odetnij górną część warzywa od strony łodygi, przetnij wzdłuż i usuń gniazda nasienne.
  2. Papryczki włóż do żaroodpornej miski i zalej 4 szklankami wrzątku. Warzywa powinny namaczać się przez godzinę, aby łatwo dały się zmiksować.
  3. Przed odcedzeniem zachowaj filiżankę wody z namaczania papryk.
  4. W blenderze kielichowym umieść wszystkie papryki, dodaj oliwę z oliwek i sól. Miksuj na gładką masę.
  5. Powoli dolewaj wrzątek z filiżanki, aby kontrolować konsystencję pasty paprykowej.
  6. Rozgrzej średniej wielkości patelnię na średniej mocy palnika i dodaj na nią przyprawy.
  7. Nasiona i mielony kmin rzymski praż na suchej aż do momentu, gdy przyprawy zaczną przyjemnie pachnieć.
  8. Przyprawy przesyp do młynka lub moździerza i rozdrabniaj aż do momentu uzyskania drobnego proszku.
  9. Do robota kuchennego z pastą paprykową dodaj suszone pomidory i obrane ząbki czosnku.
  10. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i dodaj zmielone przyprawy.
  11. Do smaku dodaj jeszcze odrobinę soli i wymieszaj.
  12. Pastę paprykową harissa przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do 5 dni.

Do czego stosować pastę harissa?

Pasta pochodząca z Tunezji wybornie smakuje jako uzupełnienie smaku szaszłyków takich jak kofta, grillowanego łososia, sałatkę z grillowanych warzyw lub jajka w koszulkach. Harissę warto dodawać do jajek po turecku, które kuszą połączeniem pomidorów, gęstego jogurtu i pikantnej papryczki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aromatyczna pasta paprykowa harissa do mięsa. Idealny przepis do maczania szaszłyków. Poznaj wyśmienity sos do dań z grilla - Strona Kuchni

Wróć na leba.naszemiasto.pl Nasze Miasto